18 Temmuz 2009 Cumartesi

Dumansız Hava Sahası

Sonuna kadar destekliyorum, her ne kadar tiryaki olsam da alınan karar doğru bir karardır ama körü körüne alınmış bir karar olduğu gerçeği de ne yazık ki değişmiyor.

Sigara içen insanlar aptal değil, aptal ama en azından sanıldığı kadar aptal değiller. Sonuçta herkes sigaranın zararlarını bir şekilde okumuş, görmüş ve idrak etmiştir. O yüzden aptal muamelesi yapmak saçmadır, buna rağmen içiyor olmalarından ötürü aptal muamelesi yapmak gayet doğrudur.

Fakat ne olursa olsun sigara bu ülkenin bir gerçeğidir ne yazık ki. Sarma sigaraların uzun zamandır, hatta Osmanlı Döneminde bile içiliyor olması bir yana, kimilerine göre de televizyonun ilk çıktığı zamanlarda yayınlanan Amerikan dizileri, yapılan reklamlar sayesinde sigara Türk insanına 'cool olmanın gereği' olarak lanse edilmiş ve bu yüzden elinde viski dolu bardağı ve sigarasıyla takılan tipler türemiştir. Zamana ayak uyduran bu tipler zamanlar viski, vodka ve bira'ya dönüş yapsalar da baki kalan sigara olmuştur.

Herkesin bir kahve kültürü vardır bu ülkede. 'Gideyim iki pişpirik atayım' ya da 'Hadi batak çevirelim' hiç olmadı okeye dördüncü bulup kendini kahveye atmış insanlar vardır. Hepimiz gittik, gidiyoruz. Eğlenceli ortamdır kahve ortamları, ben severim. Değişik değişik insanlar görme şansınız vardır ki özellikle köy kıraathaneleri bir numaradır bu konuda.

Şimdi böyle birden yapılan yasaklanma bu tür kahve ortamlarına sekte vuracak gibi gözüküyor. Benim geçtiğimiz sene '19 Temmuz'da yasaklanacak' dendiğinden beri kahve ortamlarında gözlemlediğim üç tip var;

1) İyi yaptılar, gerekiyordu böyle bir şey. Ama biraz esneklik olması lazım... diyen güruh.

Ben de onlardan biriyim. Hâlâ bu kadar çabuk bir şekilde bu ülkenin bu olaya entegre olamayacağını düşünmekteyim. Böyle düşünmemin sebebi de ikinci sigara yasağı tipleri elbet...

2) Olmaz kardeşim! Cezası neyse verir, ben yine içerim... diyen güruh.

Çoğununki suya yazı yazmak olsa da bu deliliği yapacak insanların çıkabileceğini düşünmek de hayalperestlik değil bu ülkede, yanılıyor muyum? Bunu aşağılamak için söylemiyorum, yanlış anlamayın, ama götüne don alacak parası yokken, ailesini geçindiremiyorken her gün üç paket sigara tüketen adam yakalanana kadar içer, yakalanınca da cezasını öder sanki, huh? Lol...

3) Bence geç bile kalındı, içmeyin siz de arkadaş... diyen güruh.

Sigara içmiyor olan ya da yıllarca sigara içmiş ama bırakabilmeyi başarmış olan insanın, zaten endişeli olan tiryaki tayfasıyla taşak geçmelerinin bir ürünüdür bu da. E haklılar da aslında, içmeyelim. İçmeyelim de işte o kadar da basit değil.

Ha sadece işin kahvehane faslı da yok hani. Geçenlerde Beyoğlu'ndaki bar sahipleri toplanıp yürüyüş yaptılar. Onlar da sigara konusunda endişeliler ama işlerinin sekteye uğrayacağından çok başka sebepleri var.

Çok fazla kişinin haberi yok tabi bu olaylardan, kimseyi suçlamamak gerek. Mevcut hükümetin saman altından gizli yaptırımları oluyor Beyoğlu'nda. Ne gibi?

* Kontrollerin sıklaştırılması ve asabi bir tavırla bu kontrollerin gerçekleştirilmesi sadece bar sahibi ve çalışanlarını değil barlardaki insanların da canlarını sıkmakta ve zaten zar zor kendini dışarı atabilip de bir kaç saat eğlenmek isteyen bu kişilere illallah dedirtmekte.

* Vergilerdeki hayvani artışlar da bir diğer konu. Tam olarak ne kadar olduğunu bilmiyorum ama bir şekilde dertleşme imkanı bulduğum üç-dört tane bar sahibi de en son aynı konudan şikayetçiydi. 'Zaten kriz döneminde burayı döndürecek kadar parayı zar zor kazanıyoruz. Onun da çoğunu vergiye veriyoruz artık.' diyorlar.

* Kriz demişken, bu da canlarını sıkıyor elbet. Olaya sadece Balans, Hayal Kahvesi olarak bakmamak lazım. Onlar zaten her türlü kendilerini döndüren, geniş sermayeli işletmeler oldukları için fazla koymuyor olabilir ama orta sınıf, kaliteli amatör gruplar çıkaran barların hepsi batma riskiyle karşı karşıya.

Bu yüzden sigara konusunda da alınganlık göstermeleri gayet anlaşılabilir bir mevzu. Zaten kötü olan işler, iyice kötüye gidecek gibi. Benden uyarması, bu Cumartesi gecesi 00:00 itibariyle kapalı mekanlarda sigara içmek yasak. Cumartesi gecesine denk getirilmesi planlı mıdır bilemiyorum ama bu yasak başladıktan sonraki bir yıl içerisinde kapanan bir çok gedikli, eski mekana şahit olabiliriz.

Bu sene içerisinde sigara içme yasağının artılarını, eksilerini hep beraber göreceğiz. Ne kadar uyulacak, ne kadar bozulacak şahit olacağız. Bekleyip görelim. Şunu da merak ediyorum, ceza tahsillerine Ubeyd Korbey bakarsa acaba dayak yemeden kurtulur mu? Yasak yokken de antipatikti bu herif, yasaklar başladıktan sonra daha antipatik gelecektir. Bence uzunca bir süre gözükmesin ortalarda.

1 yorum:

Volvox dedi ki...

Ben de bu kararı sonuna kadar destekliyorum,şayet sigara kullanmıyorsanız ve stadda sigara içenler olunca maçın zevki kalmıyor tabiki durum sadece stad için değil her yer için de bu durum geçerli.