22 Eylül 2009 Salı

X_X

Xİnternete sansür koymak, dünyada coğrafi keşifler yapılırken 'bizim keyfimiz yerinde' diyip eldekileri çarçur eden bir millete yakışırdı zaten. Bunun bayraktarlığını yapıyor olmanın gururunu hepimiz duyuyoruzdur sanırım!

Hz. Muhammed'e, Atatürk'e karşı yapılan çirkin propogandalara, çizilen karikatürlere diplomatik nota verenlerden ya da çakma 'kızarız haaaa...' mesajları verenlerden, aynı işlerin yapıldığı internete ellerini uzatabildikleri için engelleme yapmalarını beklemek büyük bir sürpriz olmasa gerek. Zira diplomatik alanda sözünün geçtiğini göstermeye çalışıp, ancak aptal bir kesimi aldatabilen aklı selimler egolarını burada, Adnan Hoca'ya bile hakaret edilince interneti sansürleyerek göstermektedirler.

MySpace, amatör müzisyenlerin kendilerini gösterdikleri, eğlence mekanları sahipleri tarafından keşfedildikleri bir adresten fazlası değildi. Biz de Pulp için az grup bulmadık, bulduklarımızı davet edip performanslarını sergilemeleri için fırsat verdik... Hepsinin önünde yeni bir şehir, yeni bir mekan ve vizyon fırsatı vermekten bir işe yarar mıydı MySpace? Bilmiyorum, ben o yönüyle hiç ilgilenmedim. Telif hakkı sahibi profesyonel sanatçılar profillerini oluşturdular ise bu onların tercihidir, kullanıcıların suçu ya da Türkiye'de interneti kullanan hiç kimsenin suçu değildir.

Peki ya LastFM? İnsanların dinledikleri müzikleri paylaşarak birbirleriyle etkileşimde bulundukları bu platformda ancak ve ancak amatör sanatçıların tam boyuttaki şarkılarını dinleyebiliyordunuz. Telif hakları olan sanatçıların şarkılarının ise sadece 20-30 saniyelik bölümlerini dinleyip, beğenirseniz albümü almaya teşvik ediliyordunuz.

Peki tüm bunların altında yatan nedir? Yakın zamanda internetten korsan yayınları engelleyip, korsan yayınları indirenlere de hapisten başlayan cezalar getirmeye başlayacak olan ve Amerika'daki 'paralı indirme' sistemini entegre edecek olan insanların bok yemesidir.

Eyvallah, bizde hiç kimse Amerika'da olduğu gibi bir albümle, bir kitapla, bir heykelle, bir resimle milyon dolarlar kazanamıyor belki de. Kazanan varsa da bir elin parmağını geçmez bu yüzden çoğu sanatçı isyanlarda ve doğal olarak hepsi bu korsan illetinden çekiyorlar.

Düşünsene, bir albüm için yedi-sekiz ay yüzlerce insan emek veriyor. Stüdyo'ya girip bir şarkının on saniyelik bölümünü defalarca tekrar ediyorsun istediğin gibi olmadı diye... Şarkının arajmanı seni tatmin etmiyor, tekrar, tekrar, tekrar düzenliyorsun. Sonunuda bitiriyorsun ve baskıya verip albümün satışa çıkacağı günü bekliyorsun ama bir ayın sonunda hiçbir şey hayal ettiğin gibi olmuyor. Harcadığın paraların, zamanın ve hayallerinin üstüne soğuk bir bardak su içip; 'Bari konserlerden para kazansak' diye bekliyorsun ki bu ülkedeki çoğu müzisyenin de ekmek kapısı ne yazık ki albüm satışlarından öte, konser gelirleridir.

Tamam ama unutmamak gerek ki, bu ülkedeki çoğu insan orta direk bile değil. Belli bir gelirin altında, zar-zor yaşayabilen ya da orta direğin biraz üstünde; 'Ulan bir şey olsa boku yedik' diye diken üstünde yaşayarak geçinen insanlarız. Bunun propogandasını yapacak değilim ama bunları da gözardı edip insanların müzik zevklerinden elinden almaya, aldıktan sonra da para istemeye niyetlenmeyin lütfen. O pis ellerinizi müzikten çekin hiç değilse!

Yerel sanatçılara bir şekilde hak verebilsek de, gümrük vergilerinizin eseri olan, yurtdışından gelen bir CD'yi adamlar orada 10 dolara alıyorken, bize 40 liraya kakalamaya çalışmayın. Bu ülkenin %90'ı Müslüman'dır demeyi biliyorsunuz da bu ülkenin %90'ı zar zor geçiniyor demeye götünüz yeniyor. Teğet geçip duruyorsunuz götümüze, bir gün ona da göz dikeceksiniz ama ne zaman?

Youtube ve benzeri siteler engellendiğinde duyarsız kalanlar da sizler oldunuz, taşak geçer gibi; 'Ben giriyorum, siz de girin hehehe' diyenler de sizler oldunuz. Yeter artık, yarın hangi site ne sebeple engellenecek diye beklemekten gına geldi hepimize. İki kuruşluk zevklerimizi de sömürmeyin bari...

1 yorum:

blastrula dedi ki...

last.fm'de büyük gruplarin filan da tam boyutlu sarkilari mevcut ama bütün onlarin zaten gruptan alinan izinlerle yapildigini biliyoruz. ben nasil olsa .de uzantili kullaniyordum, kapatildigindan nhaberim bile olmadi ama her sansür gibi neresinden tutarsan tut, bu da elinde kaliyor.