31 Ağustos 2009 Pazartesi

Take Away Show

İlginç bir podcast uygulaması, ilginçliği tabi burada güzel olduğu anlamında kullanıyorum. Yaklaşık olarak 5-6 aydır gelişmeleri takip ediyorum sitede. Harika işler çıkarıyor elemanlar.

Olayın mantığı şu, yanlış anlamadıysam şayet olayın çıkışı Fransa'dan oluyor. Kurucu ekip, sahne performansları dışında yakaladıkları sanatçıları tamamen doğaçlama olarak ikna edip, eldeki imkanlarla -ki videolara bakınca gayet sağlam olduğu belli oluyor, gerek ses kalitesi gerekse görüntü olarak...- session olayı yaratıp bunu kaydediyorlar ve bloglarına koyuyorlar.

Bu olay daha sonra büyüyor ve çeşitli ülkelerden yönetmenler olaya dahil oluyorlar. Şimdilik Amerika-Fransa eksenli giden projeyi kurucuları daha da büyütmek niyetindeler.

Çıkan işler güzel, genelde amatör ya da yerel sanatçılar olsa da tanıdık isimlere de rastlamak mümkün. Bloc Party gibi, R.E.M. gibi, Beirut gibi, Sigur Ros gibi...

Beirut'u daha önce Facebook'ta da paylaşmıştım, bu gece de bloga koymuştum. Alttaki bir kaç posttan biri, orada görebilirsiniz. Beirut'un In The Mausoleum'un enfes bir çalışmaydı ama bunda Zach Condon'ın da çok etkisi var. Diğer videolarda aynı kaliteyi yakalayamayabiliyorsunuz performans olarak ama örnek vermek gerekirse bu siteden tanıyıp da sevdiğim Soy Un Caballo var, Delano Orchestra var... İlla ki beğeneceğiniz performanslar, amatör ya da yerel gruplar olacaktır. Denemenizi tavsiye ediyorum. Blog'da bugüne kadar yer almış videolara buradan ulaşabilirsiniz.

Son olarak Sigur Ros - Við Spilum Endalaust koyuyorum, sizleri bu müzik ziyafetiyle başbaşa bırakıyorum.

"... While we wait, we ask the group in vain to play a few other songs in the mean time—any song that doesn’t need the brushes. They decline. As John reminds us, they’ve never done anything like this before—they usually don’t perform acoustic. We just have to wait, and not add to the looming pressure of tonight’s huge concert.

Still waiting, we rummage around la Closerie. We chat with elegant old couples, we watch from afar as a fat businessman absentmindedly strokes the hair of a girl 20 years his junior, and we let ourselves be cradled by the incessant waltz of guys in vests running and pivoting with their plates filled to the brim.

Little by little the room empties, the remaining diners drag out the final moments of their lunch, and then the drumsticks arrive. The environment is tense, but they jump in. A few notes on the harmonium, and an incredible voice that it would have been a shame to exhaust. We don’t know if the sticks were essential. But in three minutes, our patience was repaid."

1 yorum:

Sheed dedi ki...

bon iver, sebastien tellier, grizzly bear, fleet foxes, jens lekman, stephen malkmus, arcade fire, moriarty, animal collective, the kooks.... hepsi içeride.. güzel de yapmışlar.. çok makbule geçti valla douglas, ehelere..