14 Ağustos 2009 Cuma

Les Paul

Müzikle icra etme bakımdan az çok ilgilenmiş ya da bu sanatı icra edenlerin yanında bulunmuş, muhabbetleri dinlemiş insanlar az çok bilirler Les Paul'u. Yeni yetme 14-15 yaş; 'Gitarda solo atayım, gitarım Ceksın olsun.' güruhunu buna dahil etmiyorum.

Gitarlarına Les Paul adını verir Gibson şirketi, sağlam virtüözdür Les Paul. Tribute hesabı işte bir nevi. Sonra o kadar ünlü olur ki bu gitar, şekli şemali, göze gelen karizması da iyidir. Peynir-ekmek gibi satılır, namı bütün dünyaya yayılır. Gitardan aldığın tonlar çok güzeldir, Marshall ve Fender amfi'lerde duymuşluğum vardır. İyi de çalan bir gitarist varsa başında, kendinden geçersin.

Neyse efendim, nerelere geldik. O Les Paul 94 yaşında zatürre'den terk-i diyar eylemiş. Hâlâ yaşadığından bile haberim yoktu gerçi kendisinin. Çoğu kişi de gitarı bilir zaten, adamı değil. Karizmatik, İspanyolca bir ad koyup binlerce gitar satmış herifler diye düşünenleri biliyorum. Adlarını vermeyeceğim şimdi, di mi Cumhur?

Bu arada Les Paul denen insan virtüözlüğünün yanı sıra, bizim Türkiye'de 'kanal kayıt' olarak bildiğimiz, farklı ses kanallarıyla farklı enstrümanların kayıt yapması olayının da mucididir. 'Hücum Kayıt' safsatasına göre daha temiz ve pürüssüz ses elde etme olanağı fazladır, sesler birbirine girmez. Gitar duyulmamış, bas tonu sıçmış, bateri niye öyle yapmış arkadaş?! olayı pek olmaz, itinayla halledilir.

Büyük virtüöz Les Paul'ün yayınlanmamış son fotoğraflarını blogumuz ele geçirdi. İşte o fotoğraflar;

Hiç yorum yok: