12 Aralık 2009 Cumartesi

Sinan Le Héros

Geçtiğimiz sezon 1-0 önde oldukları ve kazandıkları taktirde şampiyonluk için Anderlecht ile 2 maçlı final serisini oynamalarını sağlayacak olan ligin son maçında, 90+2'de kurtardığı penaltı ile kahraman olmuştu Sinan Bolat. Çarşamba akşamı da Şampiyonlar Ligi'nde, gruplarında oynadıkları ve puan almaları taktirde Avrupa Ligi'ne gitmelerini sağlayacak olan maçta Alkmaar karşısında bu kez rakip kalede sahne aldı. 90+5'te vurduğu kafa takımının Avrupa macerasına devam etmesini sağladı. İlginçtir, golle buluşan tek kaleci de kendisi değildi. Bir gün önce, Bayern Munich'te kaleci Hans-Jörg Butt da penaltıdan Juventus'a gol attı.


Butt, Hamburg'un 2000-01 Şampiyonlar Ligi sezonunda, E grubundaki ilk maçında Juventus ile 4-4 berabere kaldığı karşılaşmada da penaltıdan gol bulmuştu. 1 sezon sonra bu kez Bayer Leverkusen kalesinde mücadele ettiği Şampiyonlar Ligi'nin ikinci turunda, 12.03.2002 tarihinde yine Juventus filelerini havalandırdı. Kalede kim vardı derseniz, bu hafta Butt'tan golü yiyen Buffon yine kaledeydi. Buffon'ın 2 gol yediği çok oyuncu vardır belki ama kaleci yoktur...

36 yaşındaki Brezilyalı kaleci Rogério Ceni 87 gol ile golcü kaleciler arasında zirvede ve São Paulo'da oynamaya devam ediyor. Bu sezon da 2 golü var. Onu 62 golle takip eden free-kick ustası Paraguaylı José Luis Chilavert ise bir maçta hat-trick yapan tek kaleci.

18.09.2007'de, Carling Cup mücadelesinde Nottingham Forest-Leicester karşılaşmasında bir kaleci tarafından atılan en hızlı gole şahit olundu. Golün arkasında bambaşka bir hikaye yatıyor, 23. saniyede atıldığına bakmayın. Aslında 28.08.2007'de oynanan Nottingham Forest-Leicester maçında, Forest devreyi 1-0 önde tamamlamış ve oyuncular soyunma odasına gidiyordu. Leicester defans oyuncusu Clive Clarke kalkp krizi sonucu yerde kalınca iki takım isteği ile maç ertelendi. 1 sonraki gün oynanması gereken maç Leicester'ın maça çıkacak moralde olmaması üzerine yine Forest ile karşılıklı anlaşılması ile ileri bir tarihe, 18 Eylül'e ertelendi. Kurallar gereği ilk yarı 1-0 Forest üstünlüğü ile başlamış olsa da maç 0-0 başlayacaktı. Gerek ilk maçın devre arasında gerekse sonrasında gösterdikleri hassasiyetle kendilerini zor durumda bırakmayan Forest'a Leicester'ın jesti de böyle olmuştu. Forest 2-3 kaybedip kupadan elense de kazanan fair-play'di.

Bir de Peter Schmeichel'ı verelim, onun da 13 golü var. 1995 yılında, UEFA Kupası'nda Rotor Volgograd'a karşı attığı gol.

Daha bir çok kaleci var, yazıyı da daha yazmak geliyordu içimden bir kaç saat önce ama Sixers yine Sixers yine hayattan soğuttu. Belki vardır yanlışımız, eksiğimiz, affola. Aaron Afflalo geldi aklıma.

Fotoğraf: Standard Liege resmi web sitesi
Kaynak: Wiki, Guardian falan

2 yorum:

Sheed dedi ki...

curling cup güzelmiş dayı..

phila :(

Orange dedi ki...

olur o kadar, gecenin bi vakti.