5 Kasım 2009 Perşembe

Ohannes!

Sadece Akkuzu Kardeşler ve Manço'dan ibaret değildi Kurtalan Ekspres. Yaklaşık 30 kadar sanatçı çeşitli enstrümanlar altında bu gruptan gelip geçmiştir. MFÖ'den tanıdığımız Fuat Güner gitardan, yine MFÖ'den Özkan Uğur farklı dönemlerde hem bas gitardan hem de gitardan, bir çok ünlü sanatçının aranjörlüğünü yapmış, nice şarkıların bestelerinde imzası olan ama son dönemlerde daha çok Popstar jüriliğinden tanınan Garo Mafyan da klavyenin başına geçmiştir bir dönem. Manço'nun Belçika dönemlerinden arkadaşı Jean Jacques Falaise bile bu grubun tarihinde yer alırken garip bir isim daha göze çarpar, Ohannes Kemer.

Ohannes Kemer, Ermeni asıllı yaylı çalgılar üstadıdır. Adının nereden geldiğine dair en ufak bir fikrim yok ama soyadı Kemerciyan'dan değişmedir.

Kemer'in döneminin efsane çalgıcı parçalarından biri olduğu rivayet edilmekte fakat o dönemlerde yaşamadığımızdan mütevellit sadece bunların gerçek olabileceğinin üzerinden gidebiliriz ama çoğu insana ve yazılı kaynağa göre de iyi bir yaylı çalgıcı olduğu söylenmekte.


Barış Manço'nun Baba Bizi Eversene filminden... Gitarı çalan abi Ohannes'in ta kendisi...

Söylenenler bir yana, Kurtalan Ekspres'e baktığımız zaman rahatlıkla görebiliriz ki Ohannes Kemer'in dahil olduğu yıllarda gruba ve Manço'ya kattığı hava bambaşka. O dönemlerin şahitleri Barış Manço'nun Barış Manço oluşunda onun emeğinin çok olduğunu anlatırlar. Fakat kendisi bunu bir kademe daha ileriye taşıyıp; 'Barış Manço'yu Barış Manço yapan bizdik' diyerek birçok kişinin tepkisini çekmiştir. Tahmin edilebileceği gibi tepkisini çektiği çoğu insan da Barış Manço fanatiğidir.

Bir çok efsane vardır Ohannes hakkında. Bunlardan biri de kendi efekt pedallarını kendisinin yaptığı hakkındadır. Hiç üşenmeden oturup elektroniğinden, mekaniğinden, zartından zurtuna kadar uğraşıp kendi istediği gibi pedallar üretmişliği var imiş. Phaser efektini bol bol kullandığı, onun dahil olduğu Kurtalan Ekspres şarkılarında dikkat çekmektedir.


Barış Manço - Yine Yol Göründü Gurbete... Gitarda Ohannes Kemer...

1971-1977 arası çeşitli dönemlerde Kurtalan Ekspres ile çalan ve grubun şarkılarında bağlamasından, curasına, yaylı tamburundan otuna bokuna kadar bir çok çalgının altında imzası olan Ohannes, daha sonra yabancı bir kadınla evlenir ve Avusturalya'ya yerleşir. Barış Manço ile yollarının ayrılmasını da yine kendisi; 'Barış'ı insan olarak çok sever(d)im ama müzikal olarak pek anlaşamazdık.' şeklinde açıklar sonraları.

Oralarda kendisi gibi bir kaç Türk ile ara ara grup kulup buraların müziğini icra ettiği, şimdilerde ise çocuklarıyla beraber kendi grubunda çaldığı söyleniyor.

2 yorum:

HotSauce21 dedi ki...

içimizdeki ermenilerden birinin de "emre kemer" olduğunu biliodum

Orange dedi ki...

doğuş eline sağlık dayısı, hem zevkle okudum hem de şu saatte iki güzel manço şarkısı dinlemek o kadar iyi geldi ki...