26 Kasım 2009 Perşembe

6 Nisan 1968

Bayram dolayısıyla evin geri kalanını Manisa'ya yolcu ettikten sonra, ben de ilk günü geçirmek için Başakşehir'deki dedemlere geldim. Dedemlerde internet filan yok aslında, ama yıllardır deneyip de beceremediğim cep telefonunu modem olarak kullanma olayını burada gerçekleştirmem ilginç oldu.

Erkek bir torun için dedeyle futbol sohbeti yapmak büyük keyif. TRT-3'te Beşiktaş-Fenerbahçe maçının tekrarı vardı, bir yandan ona bakıyor, bir yandan sohbet ediyorduk. Ben aldığım kombineden filan bahsedince, dedem de Bulgaristan'da gittiği bir maçtan bahsetmeye başladı. Bulgaristan-İtalya maçına gitmiş bir zamanlar. Tam tarihi hatırlamıyor ama 40 sene önce filan diyordu, skoru söyleyince tam tarihi bulmak kolay oldu. 6 Nisan 1968 tarihli bir maçı anlatıyordu bana dedem. Ben de can kulağıyla dinledim tabi.

Ama dedemin dikkat çektiği nokta çok ilginç, onun ağzından anlatmaya çalışayım.

"Biletler çıktığı gün işten çıkmışız, Kırcaali'de Spor Bakanlığı'nın bir bürosu var, biletler oradan satılıyor. Fiyatı da 2.7 leva. Bizim yövmiyeler de yaklaşık o kadar. Yani bir yövmiyeyle bir bilet alabiliyordun*. Arkadaşlar "Biletleri fazla fazla alın" diye uyardı ama biz dinlemedik, kişi başı bir tane aldık. Sofya'ya, Vassil Levski stadına bir gittik, herkes bilet soruyor maç için. 10 levadan, 20 levadan havada kapılıyor biletler. Bizde o zaman akıl yok tabi, oysa millet hem bilet parasını, hem yol parasını çıkarmış, üstüne bir de kara geçmiş.

İtalyanlar'ın kadrosu o zaman iyiydi, kalede Albertosi vardı, Mazzola, Rivera, Prati vardı. Ama bizim Bulgarlar da iyi oynadı o gün, Kotkov, Jekov çok iyi oynadılar. 3-2 Bulgarlar aldı maçı. Sanırsın stadı yıkacaklar. Öyle seviniyor Bulgarlar. Ağzına kadar doldurmuşlar zaten stadı."

Ben de maçı internetten araştırdım, buldum. Kadroları da koyayım da, en azından şu sözlü tarihin yazılı olarak bir anlamı olsun.

Bulgaristan
1 Stancho Bonchev / 2 Alexandre Schalamanov, 3 Boris Gaganelov, 4 Dimitar Penev,
5 Dobromir Jetchev, 6 Dimitar Yakimov,7 Gueorgui Popov, 8 Petar Jekov,
9 Georgi Asparuchov, 10 Nikola Kotkov, 11 Dinko Dermendjiev.
Coach: Stefan Boshkov

İtalya
1 Enrico Albertosi (12 Lido Vieri 66.) / 2 Tarcisio Burgnich, 3 Giacinto Facchetti, 4 Mario Bertini,
5 Giancarlo Bercellino, 6 Armando Picchi, 7 Angelo Domenghini, 8 Antonio Juliano,
9 Sandro Mazzola, 10 Gianni Rivera, 11 Piero Prati.
Coach: Ferruccio Valcareggi

06 April 1968 Vassil Levski - Sofia
Bulgaria vs. Italy 3-2
Goller: 11'(pen) Kotkov 1-0, 60' Penev (o.g.) 1-1, 66' Dermendjiev 2-1, 73' Jekov 3-1,
83' Prati 3-2

O dönemdeki Avrupa Şampiyonası statüsü biraz karışık, 8 eleme grubunun lideri çift maçlı eleme usulüyle birbirleriyle oynuyor. Yani bir içeride bir dışarıda oynuyorlar. Üst tura çıkan 4 takım İtalya'da kupa için tek maçlı eleminasyon sistemiyle oynuyor.İşte o ilk eleme maçını kazanan Bulgaristan, rövanşta ise 2-0 kaybediyor. O turu geçtikten sonra, kendi evindeki kupaya katılan İtalya ise, finale çıkıyor. Finalde Yugoslavya ile 0-0 berabere kalıyor. Tabi o dönemlerde uzatma veya penaltı diye bir yöntem olmadığı için, takımlar iki gün sonra tekrar bir maç oynuyor. Bu maçı kazanan İtalya, Avrupa Şampiyonu oluyor.


*Meblağ ile ilgili şu hatırlatmayı yapayım, Türkiye'de günlük asgari ücret, yani yövmiye, yaklaşık 23 TL civarında bir paraya denk geliyor.

1 yorum:

Sheed dedi ki...

oha dedeye bak, facchetti'yi canlı izlemiş.. ben de torunlara gerrard ile hava atarım sanırım, malum giggs'i ıskaladık..

hürmetler..