19 Haziran 2009 Cuma

Raindrops Keep Falling On My Head

Ne güzel filmdir Forrest Gump. Derin bir incelemesine girmeyeceğim zira bugüne kadar bir çok değerlendirmesinin yapılmış olması bir yana, kült diyebilir miyiz bilmem ama, sinema tarihinde de yerini almıştır.

Bu film hakkında sevdiğim bir çok şey var. Onlardan biri de filmin müzikleridir. Geçenlerde tekrar izledim bu filmi, oradan aklıma geldi o güzel şarkılar. Ne güzel şarkılarmış be Serhat? diyerekten bulabildiğim şarkılarıyla sizleri başbaşa bırakıyorum.


NOTLAR

* Raindrops Keep Falling On My Head'i son zamanlarda oynayan bir çikolata reklamından hatırlayanlarınız olacaktır. Yağmur yağıyordur, adam ve kadın da taksi beklemektedirler. Taksi gelir, adam yerini kadına verir. Aptal ve gereksiz bir romantizm söz konusudur, sanki yağmur kadının üstünde daha ağır bir baskı yaratıyordur da adam; 'Ben taşırım sırtımda, siz gidin' der gibi taksi'ye onu bindirir.

Taksi ilerlemeye başlar, adam arkasından bakakalır; 'Bari numaranı falan verseydin orospu...' derken taksi geri gelir. Adam tam ümitlenecekken numara için, kadın s.k şeklinde bir çikolata uzatır. Adama kapak olur, reklam biter. Reklam çok saçmadır ama şarkı güzeldir, o şarkı BJ Thomas şarkısıdır ve Forrest Gump'ın da şarkılarından biridir.

* San Fracisco ve California Dreamin' ise geçen senelerde ıpçıs dıpçıs melodileriyle patlama yapmış şarkılar olarak dikkat çekiyorlar. Fazla söze gerek yok, orijinalleri böyle işte. Hangisinin daha iyi olduğuna herkes kendisi karar verir zevkine göre. Bence bu hâlleri daha iyi. San Francisco'nun gay nüfusu ikinci dünya savaşı sonrası birbiriyle ilişkiye giren askerlerin üstün başarıları sonucunda patlamıştır bu arada. Bunu da dipnot olarak düşeyim, tarihe tanıklık edin, History Channel!

* Sweet Home Alabama, Forrest Gump'ın yanı sıra The Simpsons'ta da Marge's Son Poisoning bölümünde de yer alıyor. Tabi bunlar benim beğenilerim doğrultusunda hatırlanan kısımlar. Yoksa yazıyla pek bir alakası yok Simpsons'ın. Fakat orada Bart Marge'a; 'Who is Neil Young?' diye soruyordu. Neil Young Kanada doğumlu ünlü bir folk şarkıcısıdır, country adamıdır. Şarkıda Lynyrd Skynyrd (Doğru mu yazdım lan?) sebebini bilmediğim ya da anlayamadığım bir hususta kendisine laf sokmaktadır.

* Bir de ekstradan Let The Sunshine In var, CMYLZ'den ya da Texas'tan hatırlayanlar olacaktır. Onu bulamadım, bulursam eklerim. Gözlerinizden öperim.

3 yorum:

Saban dedi ki...

Dayı, California Dreamin' Californication'un son bölümünde de çaldı ismine uygun olarak. Efsane şarkı hakkaten.

Gri dedi ki...

"Rain drops keep fallin on my head" diyorsak Butch Cassidy & The Sundance Kid de demeliyiz. Evet evet kesin demeliyiz.

verde dedi ki...

bence baya kötü filmdir bu arada. kısa bir süre öncesine kadar yönetmeni çağan ırmak zannediyordum, değilmiş.