5 Şubat 2010 Cuma

Önemli Olan Boyutu Değil, İşlevi...

Başlığın mazisi, yılını hatırlamadığım bir yılbaşında, kanalını hatırlamadığım bir televizyon kanalının, adını hatırlamadığım bir gazete aracılığıyla dağıttığı 3 boyutlu gözlüklerle yılbaşında ekranlarda olacak danını hatırlamadığım bir dansözün dansının üç boyutlu izlenebileceğini öne sürmesinden gelmekte. Tabi ki kolpaydı olay... Dayım mesela dansözü hissedebileceğini zannetmişti, nasıl anlattılarsa ona bu teknolojiyi...

Bir de ilkokul dönemlerimden hatırladığım Yalvaç Ural'un Dinazopor Bilmeceler miydi neydi öyle bir bilmece kitabı vardı, üç boyutlu bir kitaptı. Çizimler, cevaplar üç boyutlu olarak şeyediliyordu. Pazarlama tekniğiydi tabi, gözlüksüz de cevapları okuyabildiğimi ve olayın düzmece olduğunu gözlüğü kaybettikten sonra farketmiştim.

Şimdi olay nerelere geldi? Plazma, LCD, LED, HED, HÖD derken televizyonlarda üç boyutlu yayın yapıldı. Arsenal - United karşılaşması İrlanda ve İngiltere'de bazı Pub'larda deneme amaçlı üç boyutlu yayınlandı... Ne kadar randıman alındığını bilmiyorum ama sağda solda bloglarda herkes kendi fikrini beyan etti, üç boyutlu izleyenlerin fotoğraflarını koydu.

İlginç bir tecrübe olmuştur elbet, daha Avatar'ı bile izlememiş biri olarak en ufak bir fikrimin olduğunu söyleyemem. Büyük de konuşmak istemiyorum ama Bu Maç Evden İzlenir kafasında biri olarak yayını olsa üç boyutlu izlemem abi ben maçı. Nedir ki yani? Bir-iki izlersin bir yerden sonra bayar gibi.

Bir de gözünde gözlük falan... Üç boyutlu lensler çıkarsa belki o zaman düşünürüm, gözlük takmayı sevmiyorum.

Bunlar da uzaylı abiler;

NOT: Son iki fotoğrafta herhangi bir fotoşop hilesi söz konusu değildir. En azından bizim yaptığımız bir fotoşop işlemi yoktur. Fotoğrafı çeken abi daha sonra ne yaptı bizi ilgilendirmez, eğer o bir fotoşop işlemine başvurduysa bu onun kompleksli bir puşt olmasından dolayıdır. Mesuliyet kabul etmiyoruz, şikayetinizi başka yere yapın.

Fotoğraflar
: Getty, AP

2 yorum:

Kayrakli dedi ki...

kompleksli puşt ve photoshop nasıl yani ???

Sir Douglas McGiven dedi ki...

photoshop'la uğraşanlar kompleksli puştlardır gibi bir anlam yok abi.