22 Nisan 2010 Perşembe

NBA TV için yeni umut: Tivibu

Bildiğiniz gibi, yaklaşık birkaç senedir normal uydu kullanıcıları NBA TV'den mahrum durumdaydı. Gerçi Şubat ayında, birkaç hayırsever arkadaş 2-3 haftalığına da olsa bu keyfi tekrar bize yaşattılar ama sonrasında yine şifre kondu. Şu anda NBA TV'yi izleyebilmeniz için iki yolunuz var:

1) Kablo TV almak. Kablo TV ucuz ama hizmet alanları belirli. Şehir merkezlerinde olup izleyemeyen var. Evine Kablo TV bağlatmak istediğinde ise, karşına sanki HBO bağlatıyormuş gibi şartlar sunuyorlar. Yok apartmanın yüzde kaçının imzası, yok bağlantı masrafı vs. Yani ulaşması zor.

2) NBA TV'li Digiturk pakedi almak. Buna ulaşmak tabi daha kolay ama fiyatlara baktığımızda durum öyle değil. NBA TV'nin dahil olduğu en düşük paket olan Sinema Paketi'nin 12 ay taahhütlü aylık fiyatı 47.90 TL. Ki Digiturk alıyorsun, bunun içine Lig TV'si filan da girince "Adamın götünden kan alırlar Kamil, kan"

D-Smart filan zaten hak getire. Aldığıma pişman durumdayım. Gerçi Inter-Barcelona filan havamı atıyorum ama orada da basketbola yönelik bir kanal yok. ESPN America var, NBA yok.

Ben de bu noktada yeni bir öneri sunmak istiyorum. TTNet'in "bilgisayarda televizyon izleme servisi" Tivibu.

Şimdi "TTNet'e kafam girsin" diyebilirsiniz, hak veriyorum. Ben de TTNet'in çoğu sorunundan muzdaribim. Ama Tivibu beklentilerimin üzerinde çıktı kesinlikle.

Tivibu'da en güzel olay, görüntü kalitesi. 8 mb bağlantıyla, abartmıyorum, televizyondaki kadar net görüntü alıyorum. Ayrıca, Türkiye'deki bütün ciddi kanallar mevcut. Bunun yanında Eurosport ve Eurosport 2 var. (D-Smart'ta Eurosport 2 yok) National Geographic, National Geographic Adventure, El-Cezire, CNN Int, RTL, TV5 ve en önemlisi SAT-1 var ki, Türkiye'de geniş ekran Şampiyonlar Ligi ve Uefa Avrupa Ligi izlemenin en rahat yolu bu bence.

TV kanalları dışında film arşivi de gayet güzel. Son dönem Türk filmlerinin birçoğu mevcut, ayrıca çok fazla sayıda kısa film de var, benim açımdan gayet güzel. Yabancı filmler içinde de tırto filmler yok, hepsi bi şekilde az çok ismi duyulmuş filmler. Filmlerde donma filan yok, ileri-geri sarma mevcut.

Bir diğer güzellik de, dizilerin tekrarlarının eklenmesi. Geniş Aile'yi filan burdan takip ediyorum sürekli.

Bu kadar yağlamadan sonra sadede gelelim.

NBA TV'nin kitlelere açılmasının önündeki en büyük engel neydi? Mutlaka paralı bir platform olması. Bence Tivibu, bu "paralı platform" zorunluluğunu karşılayabilecek bir sistem. Çünkü paralı. Sadece TV kanallarını alırsan aylık 1 TL, filmler filan hepsini alırsan aylık 4 TL. "Kirala-İzle" denen bir olay var, orada da bazı filmleri 1-2-3-4 TL karşılığında kiralıyor ve 48 saat süresince seyretme hakkına sahip oluyorsun. Bütün bu ücretler hep internet faturasına ekleniyor.

Dolayısıyla Tivibu, NBA TV'nin bulunması için uygun bir platform olmuş oluyor. Belki parası biraz "ucuz" bulunursa, Kablo TV seviyesinde fiyatlarla (o da 8 lira oluyor galiba) bir NBA TV pakedi kurulabilir.

Bu sistem de Doğuş Yayın Grubu için yabancı bir sistem değil. Daha önce çıkarttıkları ama bir türlü doğrultamadıkları Sipru adlı web-tv bazlı sistemde, çoğu insanın hatırlayacağı gibi, NBA TV de mevcuttu.

Ben Tivibu-NBA TV birlikteliğinin olası olduğunu düşünüyorum. Çünkü Doğuş Yayın Grubu, gerçekten NBA TV'yi insanlarla buluşturmak istiyorsa, uydudaki şifre sıkıntısını da göz önüne alırsak, Tivibu tarzı platformlar en rahat yol gibi gözüküyor. Türkiye'de NBA takip eden insanların çoğunun evinde bilgisayar vardır ve bu bilgisayarların da çoğunluğu büyük ihtimalle TTNet üzerinden internet alıyordur. Dolayısıyla, NBA TV olanağı sunulduğu anda, Tivibu'ya olan talep artacaktır. Bir çeşit win-win durumu var ortada.

Saat gecenin 4'ü olduğu için, henüz Doğuş Yayın Grubu'na veya TTNet'e mail atma durumum olmadı, ama bu düşüncelerimi onlarla da paylaşma niyetindeyim. Açıkçası, böyle bir olanağın olasılığı hakkında okuyucuların ne düşündüğünü de merak etmekteyim.

5 yorum:

Sir Douglas McGiven dedi ki...

eğer tivibu'yu denediysen ve yazıda anlatılanların yanlış olduğunu düşünüyorsan onu yaz. eğer denemediysen ve laf kalabalığı yapıyorsan hiç uğraşma.

yağlamışsın falan ayıp oluyor...

Sheed dedi ki...

tivibu ttnet'in olamayacak kadar güzel.. uzun vadede bi şekilde kan alacaklarını düşünmesem sonuna kadar arkandaydım şaban.. bu işi garamamba'ya bırakıyorum..

Saban dedi ki...

Kara Mamba'cım, TTNet'te çalışıyor olsaydım, yağlattırmazlardı merak etme. Yazının başında, ki okuduğunu düşünüyorum, 2 aydır filan kullandığımı söyledim.

TTNet'i beğenirsin, beğenmezsin o ayrı. Ben de bayılmıyorum. Ama getirdikleri sistem, Türkiye şartlarında çok önemli bir gelişme. Bu ülkede webtv veya IPTV gibi sistemler gelişmedikçe, dijital platformlara eşek yüküyle para ödemeye devam ederiz.

Ayrıca Doug'ın dediği gibi, Tivibu'yu kullandıysan görüşlerini de yaz, ona göre yorumumuzu yaparız.

kartalist dedi ki...

Evet fiyat,içerik falan hepsi güzel.
Ama yinede ttnet e kafam girsin.
Hatta Eyyafyallayöküll volkanı girsin hem de lavlarıyla beraber.

Sir Douglas McGiven dedi ki...

murat kosova, "işte tivibu!" diye bağırsa ne gülerim ama haa...